În contextul apelului deschis în cadrul Fondului de Inovare, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) în colaborare cu Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) și Direcția Generală Acțiune Climatică (DG CLIMA) organizează în data de 29 februarie 2024, la sediul MEAT, Calea Victoriei, nr.152, Sala 327, o zi de informare dedicată FONDULUI DE INOVARE.

Evenimentul își propune să informeze participanții despre principalele caracteristici și inovații ale apelului și să ofere informații și instrumente utile pentru pregătirea de proiecte de success, prin sesiuni aprofundate și dialoguri individuale. Va fi o oportunitate de a aprofunda aspecte tehnice din cadrul apelului cu reprezentanții COM.

Participanților li se va oferi posibilitatea de a discuta cu experții COM despre schemele de proiecte ce vor fi propuse prin dialoguri individuale organizate special precum și posibilitatea de a primi carificări cu privier la textul apelului.

Totodată, precizăm faptul că participantii la dialogul individual pot fi doar reprezentanții companiilor din industrie ce au în pregătire proiecte mature în acord cu criteriile stabilite in apelul Fondului de Inovare COM (eligibilitate, maturitate tehnică, financiară și operatională).

În cadrul acestui eveniment, reprezentanți ai DG CLIMA și ai Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) vor fi prezenți la sediul instituției.

Evenimentul este structurat în două paneluri, astfel că în panelul doi reprezentanții COM vor fi disponibili pentru a avea discuții individuale de orientare cu potențialii aplicanți, de maximum 20 de minute pentru fiecare dintre aceștia.

Informații de background

Fondul de Inovare are ca scop finanțarea tehnologiilor, proceselor și produselor inovative cu potențial de reducere a gazelor cu efect de seră, suficient de mature pentru a fi lansate pe piață.

În cadrul Fondului de Inovare au fost lansate două apeluri de finanțare, unul dintre acestea, deschis până în data de 9 aprilie, vizează sectoare precum decarbonizarea, producția de tehnologie curată, industriile maritime și mari consumatoare de energie.

În acest context, MEAT în calitate de punct național de contact pentru Fondul de Inovare (FI), dar și de coordonator al politicii industriale, urmărește sprijinirea industriei în accesarea de finanțări ce au ca scop reducerea emisiilor de CO2 în acord cu reglementările/obiectivele europene.

Pentru participarea online in cadrul Panelului 1, cei interesați pot solicita Direcției Politici Industriale și Finanțari pentru Industrie (la adresa de e-mail politici_industriale@economie.gov.ro) linkul de conectare.