Reprezentantii  Centrului Incubator de Afaceri – CIAf participa maine 22 octombrie 2019 la conferința „FORUMUL DE MEDIU”, aflată la cea de-a V-a ediție.Conferința va avea loc în Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.

Studiile efectuate de Comisia Europeană au arătat că dacă reglementările de mediu ar fi aplicate, Uniunea Europeană ar obține beneficii suplimentare de aproximativ 50 miliarde de euro. Numai gestionarea deșeurilor poate genera 400.000 de locuri de muncă, până în 2020, iar gestionarea apelor uzate ar putea aduce beneficii anuale în valoare de 3 miliarde de euro.

În România, problemele de protecție a mediului se pun cu acuitate,  Cele mai mari îngrijorări legate de calitatea mediului înconjurător percepute de cetățenii României sunt defrișările (70%), urmate la mare distanță de gestiunea deșeurilor (34%) și poluarea aerului (32%). Acestea sunt rezultatele unui studiu desfășurat de compania de cercetare de piață Ipsos anul trecut în 28 de țări din întreaga lume. Una dintre cele mai spinoase probleme este cea a reciclării deșeurilor și a poluării provenite din gropile de gunoi care nu mai sunt conforme cu standardele Uniunii Europene.

Există eforturi și preocupări la nivel guvernamental pentru ameliorarea situației. La sfârșitul anului trecut, Departamentul Guvernului pentru Dezvoltare Durabilă a lansat ”Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030”, care cuprinde ținte ambițioase  pe care România dorește să le atingă până în anul 2030. Mai mult, tot la finalul anului 2018, Ministerul Mediului a lansat proiectul economiei circulare sub denumirea «Deșeu = Resursă. Deșeu zero pentru români în 2050», care merită o primă analiză publică.

Și la capitolul legislație există noutăți:  prin modificările adoptate de Executiv prin OUG la legea privind regimul deșeurilor și la legea privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, începând cu 31 martie 2019, s-a introdus o garanție pentru ambalajele reutilizabile în valoare de 0,5 lei/bucată, garanție care se aplică și ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi începând cu 31 martie 2022.

Despre toate aceste probleme, despre felul în care se pot atinge obiectivele asumate, despre felul în care trebuie interpretate și aplicate noile amendamente de ordin legislativ, despre soluțiile concrete cu care firmele de profil vin în sprijinul acestor comandamante, vom putea afla din expunerile și dezbaterile pe care le propunem în FORUMUL DE MEDIU, ediția a IV-a.

Agenda:

09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților

Sesiunea I ( de la 09,30 la 11,30)

Cornel Brezuică, Președinte, Administrația Fondului pentru Mediu (TBC)

George-Cătălin Stângă, Senator, Președinte al Comisiei pentru Mediu

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României – Economia circulară și protecția mediului în viziunea Agendei 2030 și a strategiei de dezvoltare a României

Ovidiu Bălăceanu, Senior Managing Associate, Reff & Asociații, societatea de avocați membră a rețelei Deloitte Legal

Cristel Sabău, Director Centre de colectare, Vrancart SA- Provocări curente ale pieței deșeurilor din România

 

Sesiunea a II-a (de la 12,00 la 14,00)

Georgiana Voinea, Fondator și Director General, Geoffan Expert Consult – Gestionarea deșeurilor: pierdere sau profit?

Mihaela Frăsineanu, Director, Direcția Protecția Mediului, Direcția Generală de Pregătire și Monitorizare Proiecte de Infrastructură Rutieră, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Raul Pop, membru fondator, Coaliția pentru Economie Circulară

Valentin Negoiță, Președinte, ECOTIC – Contribuția ECOTIC la colectarea și reciclarea DEEE în România