Cu prilejul aniversarii mâine,  28 februarie, a Zilei Protectiei Civile in numele Consiliului Director si intregului CIAf avem onoarea sa va adresam dumneavoastra, intregului efectiv din subordine cele mai sincere felicitari si urari de noi si importante succese in indeplinirea misiunilor de inalta raspundere ce va sunt incredintate.
În România, protecţia civilă a luat fiinţă prin Decretul regal din 28 februarie 1933 sub denumirea de “apărare pasivă” având ca scop “să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorînd eficacitatea atacurilor aeriene”.
Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la “apărare pasivă” la “apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi “apărare civilă” în 1978 şi “protecţie civilă ” în 1996.
Schimbările produse in societatea românească în perioada 1996-2004 au dus şi la schimbări în domeniul protecţiei civile prin elaborarea Legii nr. 481/2004 care este în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU precum şi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.
Aniversăm mâine, 28 februarie 2017, 84 ani de existenţă a unei instituţii a cărei menire a fost, încă de la început, protejarea populaţiei în situaţii dificile.
Militarii din cadrul acestei nobile arme s-au aflat permanent acolo unde semenii noştri au fost în suferinţă, ameninţaţi de dezastre naturale. Şi nu cred că trebuie să mergem mai departe de perioada pe care tocmai am depăşit-o pentru a evidenţia eforturile pe care oamenii Ministerului Administraţiei şi Internelor le-au făcut pentru a sprijini populaţia din zonele afectate de căderile abundente de zăpadă.
În gestionarea acestei situaţii, un rol esenţial a revenit Inspectoratului General Pentru Situaţii de Urgenţă, din care şi dumneavoastră faceţi parte.
Apreciez calităţile care v-au călăuzit către o meserie deloc uşoară, respect capacitatea de a vă asuma zilnic riscuri pe care mulţi nu le cunosc şi vă apreciez profesionalismul dovedit în activitatea depusă. Valorile profesionalismului, curajului şi dăruirii de sine trebuie să rămână, în continuare, obiectivul dumneavoastră, pentru ca, alături de celelalte componente ale sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă, să vă duceţi la îndeplinire misiunile încredinţate.
Sunt convins că fiecare cetăţean nutreşte un sentiment de siguranţă ştiind că este protejat de apărători devotaţi care îşi fac datoria.
Încrederea cetăţenilor în I.G.S.U. se află la cea mai înaltă cotă din ultimii 20 de ani, iar pentru asta vă felicităm.
La această zi aniversară vă urez succes în activitate şi „La mulţi ani!”

PRESEDINTE CIAf

Col. Justiție .r

Simion Constantin