Dragi militari ai Batalionului 2 “Calugareni”
Unitatea dumneavoastră trăieşte, astăzi, un eveniment istoric: sosirea militarilor Batalionului 2 Infanterie “Calugareni” din Teatrul de operaţii din Afganistan.
Cu acest prilej, Asociatia Militarilor Participanti in Teatrele de Operatii – A.M.P.T.O.
vă felicita pentru stăruinţa, abnegaţia şi modul bărbătesc în care v-aţi îndeplinit sarcinile, într-un mediu neprietenos şi plin de provocări.

Prezenţa dumneavoastră în Afganistan a adus respectul aliaţiilor şi al comunităţii internaţionale, atât pentru faptul în sine de a fi prezenţi la această operaţie, cât şi pentru felul în care v-aţi demonstrat profesionalismul, măsura în care aţi colaborat cu militarii altor naţiuni şi cu populaţia civilă din zonă.

Participarea dumneavoastră la această misiune, precum şi prezenţa colegilor dumneavoastră în alte teatre de operaţii din afara teritoriului naţional, face parte din responsabilităţile care decurg din statutul României, de membru respectat al comunităţii europene şi euroatlantice.

Profesional şi operaţional, dumneavoastră v-aţi făcut datoria cu prisosinţă.

Calitatea personalului a permis ca Batalionul 2 Infanterie “Calugareni” să fie o structură militară performantă, apreciată de aliaţii şi partenerii noştri, având o contribuţie remarcabilă la instaurarea unui mediu de stabilitate şi securitate în zona sa de responsabilitate.

Aţi demonstrat, încă o dată, că sunteţi adevăraţi ambasadori ai prieteniei, prin cultivarea spiritului camaraderesc şi al bunelor relaţii cu partenerii noştri.

Acum, la întoarcerea în ţară, vă revine sarcina de a împărtăşi experienţa dumneavoastră celorlalţi militari ai armatei, contribuind astfel la finalizarea cu succes a reformelor necesare asigurării interoperabilităţii Armatei României cu unităţile aliaţilor.

A fost, desigur, un efort şi din partea familiilor, rămase acasă. Doresc să aduc mulţumiri şi familiilor dumneavoastră care v-au sprijinit pe parcursul celor şase luni de misiune.

Ceremonia de astăzi are o dublă semnificaţie, întrucât acest moment de sărbătoare coincide cu aniversarea a 20 ani de la plecarea Batalionului 2 Infanterie “Calugareni” in prima misiune din teatrele de operatii.
Unitate de elită a forţelor terestre, Batalionul 2 Infanterie s-a remarcat prin profesionalismul dovedit de militari atât în ţară, cât şi în misiunile din Angola, Albania ,Kosovo, Irak şi Afganistan.

Vă mulţumim pentru eforturile depuse şi felul în care aţi acţionat sub drapel, în afara ţării, contribuind efectiv la promovarea României în lume şi la confirmarea demnităţii sale de ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene.

Românii TREBUIE sa stie că integrarea ţării noastre în marea familie a Europei şi în structurile euroatlantice, se datorează în cea mai mare măsură şi dumneavoastră, militarilor.

Folosesc acest prilej pentru a vă transmite urarea de bun venit acasă şi să vă asigur că atât dumneavoastră, cât şi întreaga Armată Română, veţi avea, în permanenţă, în noi
Asociatia Militarilor Participanti in Teatrele de Operatii – A.M.P.T.O., un susţinător necondiţionat!

“Dragi militari, ne mândrim cu voi!”

Presedinte
Asociatia Militarilor Participanti in Teatrele de Operatii – A.M.P.T.O.
Col. Justitie (r.)
Constantin SIMION